Henri Häkkilä Me ollaan kusessa. #OnAika aloittaa uudelleen.

Taantuma tulee, oletko valmis?

Eduskuntavaalien alla on jälleen yltynyt puolueiden ja ehdokkaiden kilpahuuto siitä, kuka pystyy tekemään suurimmat lupaukset. Yhteistä näille lupauksille on, että niiden toteuttaminen tarkoittaisi uusia menoja valtion budjettiin. Yhteistä on myös se, että lupailijoilla ei näytä olevan käsitystä julkisen talouden kokonaiskuvasta saati talouden näkymistä tulevalla vaalikaudella.

Olivat mitkä tahansa puolueet seuraavassa hallituksessa, ensi vaalikaudella nähdään jälleen leikkauslistoja. Merkit markkinoilla viittaavat siihen, että käsillä on globaali taantuma. Todennäköisyys sille, että taantumasta tulee jälleen raju, on suuri.

Laskusuhdanne on myrkkyä Suomelle, jonka taloudella ei ole suojaavia puskureita taantuman varalle. Tilanne ennen vuosikymmenen takaista finanssikriisiä oli toinen. Silloin oli saatu nauttia monista lihavista vuosista, joiden aikana valtiontalous oli ylijäämäinen. Sen sijaan nyt velkaantuminen on jatkunut myös lyhyeksi jääneen ja aivan liian myöhään alkaneen noususuhdanteen ajan.

Vaalien alla poliittisia pikavoittoja hakevat poliitikot eivät uskalla puhua ääneen taloutemme heikosta hapesta. Moni heistä tuntee tilanteen. Kriisitietoisuus on ilmassa talouselämän keskuudessa. Tässä tilanteessa väitteet talouden tasapainosta ja niiden siivittämistä suurista lupauksista ovat suoranainen petos.

Olemme velkaantuneita, julkinen sektorimme on liian laaja, menomme valtavat ja maksajapohjamme pieni. Vain kaksi kymmenestä suomalaisesta on nettomaksajia. Uusien menojen keksiminen ja tulonsiirtojen varaan rakentuva politiikka on lyhytnäköistä ja kestämätöntä. Velkaa ei ole siksi, että olisimme verottaneet liian vähän harvoja maksajiamme, vaan siksi, että menomme ovat liian suuret.

Tarvitsemme täydellisen talouskulttuurisen muutoksen. Verotusta on kevennettävä ja julkista sektoria karsittava. On tunnustettava vaurastumisen tie hyvinvointiin ja edistettävä kansankapitalismia, omistajuutta ja yrittäjyyttä. Työn tekemisen on oltava aina kannattavaa.

Taantumaa emme voi välttää. Sen sijaan voimme rakentaa yhteiskuntaa taloudellisesti kestävälle pohjalle taataksemme mahdollisuuden hyvinvointiin sekä itsemääräämisoikeuden myös tuleville sukupolville. On aika aloittaa uudelleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän RistoHuovinen kuva
Risto Huovinen

Tilanne on oikeastaan melko samanlainen, kuin ennen vuoden 2008 talousromahdusta. Silloinkin Jyrki Katainen osti vaalivoiton lupailemalla 500 euron korotuksia hoitajille. Nämä lupaukset sitten toteutettiin tilanteessa, jossa talous oli jo syöksyssä. Tilannetta pahensi se, että taloustilanteen kannalta täysin kestämättömät korotukset tehtiin kaikilla aloilla.

Tuosta vastuuttomasta toiminnasta kärsimme yhä. Julkiset menot ovat tasolla, jolla taloutta ei saada edes tasapainoon, vaikka huippusuhdanne on jo ohitettu. Jos tässä tilanteessa valtaan nousee taas vastuuttomia lupaileva päättäjä, niin edessä on vielä vaikeampi tilanne, kuin minkä Katainen aiheutti.

Toimituksen poiminnat